Orgelconcerten in de St.Gerlachuskerk

De Stichting Kerkconcerten Houthem St.Gerlach organiseert deze zomer weer een serie interessante orgelconcerten.

Donderdagavond 14 juli begint de serie met een concert door de zeer bekende Belgische organist Bart Jacobs. Bart studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Reitze Smits en Kris Verhelst. Hij is organist van de kathedraal van Brussel en de Onze-Lieve-Vrouw-en Leodegariuskerk van Bornem. Als docent orgel en klavecimbel is hij werkzaam aan het Kunsthumaniora Lemmensinstituut en aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Bornem. Hij speelt werken van Fr. Couperin, D. Buxtehude, J.S. Bach, R. Smits en J. Chr. Rinck.

Donderdagavond 21 juli speelt de organist Pieter van Dijk uit Alkmaar. Hij is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent voor het hoofdvak orgel is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Zijn orgelopleiding ontving hij van Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem en vervolgens bij Gustav Leonhardt, Marie-Claire Alain en Jan Raas. Pieter van Dijk maakte verscheidene CD's op de orgels van de Alkmaarse Laurenskerk. De DVD Alkmaar- the Organs of the Laurenskerk ontving in 2013 de Preis der Deutsche Schallplattenkritik.
Aan het concert werken ook mee Elina Keijzer en Maaike van Dijk. Elina Keijzer studeerde blokfluit, orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij resp. Walter van Hauwe, Jacques van Oortmerssen en Hans van Nieuwkoop. Enkele jaren later behaalde zij haar diploma koordirectie aan het Conservatorium van Alkmaar bij Harold Lenselink. Zij is werkzaam als cantor-organist bij de PKN-gemeente Santpoort Noord, waar zij wekelijks de diensten begeleidt en leiding geeft aan de cantorij. Als docent orgel en blokfluit is zij verbonden aan het kunst- en creativiteitscentrum Triade in Den Helder.
Maaike van Dijk (2003) studeert viool aan de Sweelinck Academie voor jong talent in Amsterdam bij Wiesje Miedema. Zij speelde enkele jaren in het Nederlands Jeugdstrijkorkest waarmee regelmatig concerten gegeven worden in binnen- en buitenland. Maaike won prijzen op het concours van Artiance te Alkmaar en bij het Jong Talent Concours te Maassluis.
Zij brengen werken ten gehore van G.Ph. Teleman, D. Castello, Fr. Couperin, en J.S. Bach.

Donderdagavond 28 juli speelt de bekende Maastrichtse organist Remy Syrier. Remy Syrier studeerde aan het Maastrichts Conservatorium orgel bij Jean Wolfs en klavecimbel bij Anneke Uittenbosch en Ton Koopman. Vervolgens zette hij in Amsterdam zijn klavecimbel- en orgelstudie voort bij respectievelijk Gustav Leonhardt en Ton Koopman. Hij studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht, waar hij in 2014 promoveerde op een dissertatie over de Maastrichtse orgelmakers Joseph en Adam Binvignat.
Aan dit concert werkt ook de zangeres Elke Janssens mee. Zij studeerde zang aan het Lemmensinstituut bij Dina Grossberger en aan het Conservatorium te Leuven bij Beatrijs De Vos en behaalde daar in 1994 haar einddiploma. Een jaar later behaalde ze tevens een licentie in de Rechten aan de KULeuven. Ze studeerde verder bij Kathelijne Van Laethem, Greta De Reyghere en sinds enige tijd ook bij Jard Van Nes. Zij nam deel aan masterclasses bij o.m. Barthold Kuijken, Eric Van Nevel en Dirk Snellings. In 2005 maakte ze de overstap van de juridische wereld naar die van de muziek.
Zij spelen werken van: A. Banchieri, Cl. Monteverdi, Fr. Couperin, A. Campra, N. Bruhns en J.S. Bach.

Donderdagavond 4 augustus vindt het laatste concert plaats en wordt verzorgd door de Amsterdamse organist Matthias Havinga. Matthias Havinga is concertorganist en pianist, hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, liturgisch organist van de Oude Kerk Amsterdam en organist-titulair van de Ronde Lutherse of Koepelkerk Amsterdam. Hij studeerde summa cum laude af bij Jacques van Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij ook zijn pianodiploma behaalde bij Marcel Baudet. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij kerkmuziek bij Jos van der Kooy en Theo Goedhart. Matthias won prijzen op verschillende internationale orgelconcoursen en is wereldwijd actief als concertorganist. Matthias speelt werken van: Fr. Couperin, J.P. Sweelinck, Chr. Winter en J.S. Bach.

Alle concerten beginnen om 20.00 uur en zijn vrij toegankelijk. Aan het eind van het concert is er de mogelijkheid om een vrijwillige bijdrage te geven ter bestrijding van de kosten.

orgel houthem

 orgel houthem